Wat is compost?

Compost is altijd opgebouwd uit een aantal laagjes. Goed composteren bevat een geheim: namelijk de laagjes! Let er daarom goed op dat je nooit ineens heel veel plantenafval toevoegt. Het is beter om te kiezen voor dunne en afwisselende laagjes, grof materiaal, droog materiaal, fijner materiaal en nat materiaal. Het beste is zo gevarieerd mogelijk. Teveel nat materiaal is niet goed, want de kans is groot dat het gaat rotten.

Composteren en meer

Als je over composteren praat, dan ga je op een natuurlijke manier tuinafval en keukenafval afbreken. Het wordt dan een soort humusachtige stof. Het doel is dat het jouw tuingrond gaat verrijken. De grond kan namelijk beter vocht vasthouden dankzij deze compost. Maar er is nog meer, want ook het bodemleven is veel actiever en als je gebruik maakt van meststoffen dan werken deze langer door en ook beter.

Voordelen van compost

Jarenlang tuinplezier, dat is iets waar je vast en zeker veel voor over hebt. Als je compost gebruikt zorg je voor een goede bodem en dan kunnen je planten zich optimaal ontwikkelen. Compost is goed voor het bodemleven van je tuin, het voordeel is ook dat planten dan minder snel aan worden getast door ziekten. Maar compost zorgt voor nog meer voordelen. Het voorkomt namelijk bodemerosie en het versnelt de opwarming van jouw grond in het voorjaar.

De wortelgroei wordt ook door compost verbeterd, net als dat de waterreserves in zandgronden wordt verhoogd. Uitdroging van de bodem wordt voorkomen en het werkt bodemverzuring tegen. Door de compost worden je planten ook beetje bij beetje voorzien van de nodige voedingsstoffen. Alleen maar voordelen dus als je met je eigen compostbak aan de slag gaat in je tuin.

Koop je eigen compostbak

Als je geen composthoop in de tuin wilt maken, dan kun je kiezen voor een mooie compostbak van Compostbakken.nl. Bij ons kun jij deze snel en eenvoudig bestellen en een dag later al beginnen met composteren. Bereid je goed voor zodat je weet wat er wel en niet in de compostbak moet, zodat jij een mooie compost kunt creƫren voor je eigen tuin. Een paar maanden afval verzamelen worden goed beloond en de grond zal er erg blij mee zijn.