Hoe werkt een compostbak?

Sommige mensen denken dat compost stinkt, maar dat is niet waar. Er wordt ook gezegd dat het ongedierte aantrekt en ook veel troep geeft. Maak je daar geen zorgen over, want goede compost zal eerder naar bosgrond ruiken. Om overlast te voorkomen kun jij eenvoudig een compostbak gebruiken. Deze moet je dan op een goede plaats zetten en dan het juiste afval natuurlijk composteren.

Proces van composteren

Composteren is een proces, er zijn namelijk heel veel schimmels en bacteriƫn die je afval omzetten in voeding. Hierdoor wordt energie dus omgezet in warmte. In de composthoop kan de temperatuur daardoor zomaar oplopen tot wel 60 graden Celsius en hierdoor gaan onkruidzaden en ziektekiemen dood.

Waar plaats je je compostbak?

Je wilt een eigen compostbak maken, een goed idee, maar waar kun je deze het beste plaatsen? Om te beginnen dien je op zoek te gaan naar een goede zonnige plaats. Dit heeft er mee te maken dat warmte het afbraakproces zal versnellen. Wind en regen moeten ook goed bij je compost kunnen. Compost moet namelijk nat genoeg blijven, dus vocht en lucht zijn van groot belang.

Als je namelijk droge compost hebt dan gaat stinken en rotten en dat kan overlast geven. De compostbak kan gemaakt worden onder een hoge struik of op een plek in de lichte schaduw, zoals onder een boom bijvoorbeeld.

Compostbak kunststof

Als de voorkeur uit gaat naar een compostbak van kunststof, dan zorg je voor goede omstandigheden om mooie compost te vormen. De bak is voor een groot deel afgesloten en er is een luchtrooster aanwezig. De vochtigheid, de temperatuur en het zuurstofgehalte moeten optimaal zijn om de beste compost te maken.

Houten compostbak

Als je op een natuurlijke manier je compost wilt produceren, dan is een compost van hout een ideale optie. Je hebt dan bakken die bestaan uit een halfopen constructie, die bevatten ook een metalen frame en speciale latten. De onderkant is niet afgesloten zoals bij een GFT bak, het blijft namelijk in contact met de grond. Een goede manier om zo compost te maken want schimmels en bacteriƫn kunnen zo bij het afval en zorgen voor een versnelde vorm van compostering.

Wil jij ook aan de slag met je eigen compostbak? Een goede compostbak koop je eenvoudig bij Compostbakken.nl.