Hoe maak je compost?

In een tuin is nooit afval te vinden, want alles kan door de natuur hergebruikt worden. Als je bijvoorbeeld een eigen moestuin hebt, dan kun je alles wat er groeit hergebruiken en ook hetgeen wat je niet meer nodig hebt. Veel mensen voeren het af via de GFT bak, maar nog beter is om het zelf te doen! Je kunt namelijk je eigen compostbak maken.

Begin van je eigen compostbak maken

Op je eigen composthoop mag je plantaardig afvallen gooien en ook verteerbaar afval. Gras, kunststof en stenen moet je er NIET op gooien, dit verteert namelijk niet. Wat je ook niet moet doen is beschimmelde planten in de compostbak gooien, vleesresten ook zeker niet en geen uitwerpselen van dieren.

Zaaddragend onkruid moet je proberen te vermijden in de compostbak, net als sigaretten en geïmpregneerd hout. Papier kun je ook beter vermijden in de compostbak, het duurt namelijk lang voor dat helemaal is verteerd.

Compost maken kun jij het hele jaar. Maar het beste moment om te beginnen is aan het einde van de wintermaanden.

Eigen compost klaar voor gebruik?

Je kunt je eigen compost vaak na 2 tot 9 maanden gebruiken, wanneer is het klaar voor gebruik? Dit kun jij voelen, het voelt dan aan als droge tuinaarde en het ruikt dan een beetje naar verse bosgrond.

Gebruik je eigen compost

Het is altijd spannend om voor de eerste keer met je eigen compost aan de slag te gaan in de tuin. Je doet het voor jezelf en voor het milieu, het bodemleven wordt ook actiever door je eigen compost te gebruiken. De grond zal verbeteren en hoe ga jij het gebruiken?

Als je je eigen moestuin hebt, dan kun jij het beste eens per jaar een laagje van ongeveer 2 cm uitspreiden over deze grond. Als je lichte grond hebt dan kun je dat het beste in het voorjaar doen. Is het zware grond dan is het najaar de meest geschikte periode.

Ben je van plan om nieuwe planten of struiken aan te planten? Gebruik dan je eigen compost en meng die met de aarde. Je hoeft de compost niet in te werken in de grond, dit wordt vanzelf gedaan. Let er wel goed op dat je de compost niet plaatst op stengels van planten of op bladeren. Mocht dat wel gebeuren dat is er sprake van een soort verbrandingsproces.